Emotie-eten

by in Blog2 February 27, 2018

Emoties en eten

Vaak belonen wij onszelf met zoetigheid of juist eten dat heel vet is en makkelijk te krijgen, wanneer wij ons niet goed voelen. Gevoelens van stress, moeheid of juist verdriet proberen wij zo tijdelijk te verminderen of onderdrukken. Het is erg makkelijk om bij bijvoorbeeld de Burger King of de MacDonalds of de snackbar in de buurt naar binnen te lopen voor een hamburger, patat of een smoothie, maar ook de zakjes snoep of repen chocola in de supermarkt of het gebak bij het kopje koffie op het terras. Het is makkelijk te krijgen of snel voorhanden, het kost geen moeite en is niet duur. Dit gedrag is vaak aangeleerd.

Als klein meisje kreeg ik telkens wanneer ik was gevallen en moest huilen als beloning of zoethouder een snoepje of een ijsje.

Herkenbaar?

Voor mij wel. Als ik bijvoorbeeld liefdesverdriet heb of gewoon een minder leuke dag moet ik mij echt bedwingen om niet te veel lekkere wijn en cheesecake in huis te halen of een afspraak te maken met vrienden in mijn favoriete sushi-restaurant om zo mijn verdriet te vergeten of weg te eten en drinken.

Menselijk en een gewoonte maar niet goed voor de balans in mijn lijf.

En dan komt vaak de spijt. En met zoetig, vettig of juist te zout eten worden de vervelende emoties juist heftiger en niet minder. Want ook van suiker, vet, en zout stijgt de bloedsuikerspiegel. Deze daalt trouwens daarna ook weer snel waardoor je weer terug bent bij af. Maar dan minder bevredigd of verzadigd en met meer calorieën en kilo’s, en een nog slechter gevoel over de balans in je lijf.

Je hier bewust van zijn en deze momenten herkennen zorgt ervoor dat je vaker kiest voor een groene salade of een lekker broodje met kaas en tomaat zorgen ervoor dat je op die momenten juist rustiger wordt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koolhydraten ervoor zorgen dat de hersenen meer serotonine aanmaken, dit hormoon zorgt ervoor dat mensen juist ontspannen. Voorbeelden van gezonde voeding tegen stress zijn onder meer aardappelen, peulvruchten en (vlies of bruine) rijst.

Bewust worden van de momenten waarop je geneigd bent om juist voor die snelle oplossing te kiezen is waar wij mee beginnen.

Wij brengen jouw keuzes en de momenten waarop deze zich aandienen samen in kaart. Ik ben als coach altijd bereikbaar voor jou. Dus ook wanneer je de Burgerking binnenloopt of wil lopen of in de supermarkt. Wij maken een schema en een nieuwe boodschappenlijst waar je naast mij en liever nog in plaats van mij, altijd op terug kan vallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

    ×

    Powered by WhatsApp Chat

    × hoe kan ik u helpen?